כיוון פסנתרים - טיונר או אוזן?

מה עדיף?

מומלץ לקרוא קודם את המאמרים "מכוון פסנתרים מקצועי מה הוא עושה?" ו"טמפרמנט והכיוון המושווה"

מהו הטיונר (מכשיר כיוון/אפליקציה)? 

מכשיר אלקטרוני לכיוון כלי נגינה אשר הומצא בשנות השלושים של המאה הקודמת והיה קיים כגרסה כבדה בדמות שתי קופסאות בגודל של פטיפון כ"א ולכן פחות פרקטי עבור מכווני פסנתרים. בשנות השישים של המאה הקודמת חברת Peterson החלה לשווק טיונר סטרובוסקופי קטן הנישא בקלות וכיום קיימים מגוון טיונרים גם כאפליקציה בסמארטפון. הטיונר מודד את גובה הצליל (תדר) ונותן חיווי לגביו – גבוה/נמוך מדי כך שמה שמכוון הפסנתרים צריך לעשות זה למתוח או להרפות את מיתרי הפסנתר עד שהטיונר מורה על גובה הצליל המדויק אליו צריך להגיע. טיונרים קיימים עבור כל מיני כלי נגינה כמו גיטרה לדוגמה. טיונר לפסנתר מתאים למדידת כל מנעד צלילי הפסנתר.

ובסופו של דבר - כיוון לפי טיונר או כיוון לפי שמיעה?

הטיונר לא שומע קווינטות, קוורטות ואוקטבות אלא צלילים בודדים ולמעשה עושה חלוקה מתמטית של האוקטבה ולא מתייחס לאיך זה נשמע לאוזן האנושית. לכן חלוקת התדרים קבועה - מה שאומר שנוצר איזשהו ממוצע שלפיו מכוונים כל פסנתר ופסנתר (ניתן לעשות בטיונרים מסוימים התאמה לפסנתר ספציפי אך גם כאן זה מגיע למצב של בקירוב ולא לדיוק מכסימלי) כך שהתוצאה היא טמפרמנט ממוצע ולא הספציפי של הפסנתר. חלק יבחינו בכך וחלק לא - תלוי ברמת השמיעה המוסיקלית.

מתי אפשר ורצוי להשתמש בטיונר?

במקרה של מיתר "מלוכלך" - זאת אומרת מיתר בודד שמייצר תנודה (נשמע כמו "הבהוב" בצליל) שמפריעה לכיוון של מיתר נוסף ביחס אליו. אז אפשר לאפס את הטיונר על המיתר הראשון (לאחר שאותו כיוונו אוקטבה לזה שתחתיו לפי שמיעה) ואת השניים האחרים לפי הטיונר שכן זה אותו התדר בדיוק. ניתן לכוון עם טיונרים מסויימים אוקטבות בדיוק רב, יחד עם זאת מכוון הפסנתרים יצטרך לכייל את הטיונר לפי צליל שכוון לפי שמיעה - לפי הטמפרמנט של הפסנתר הספציפי אותו מכוונים - וממנו "לקפוץ" אוקטבה למעלה/למטה ולכוון לפי הטיונר כך שכל צליל וצליל דורש כיול מחדש של הטיונר.

אז בפעם הבאה כשמציעים לכם כיוון ממוחשב קחו בחשבון שהפסנתר שלכם יצא מכוון. כמעט.


לפרטים נוספים ולכיוון פסנתר בשיטה המסורתית והנכונה התקשרו לנמרוד054-7990406

כיוון פסנתרים - טיונר או אוזן?
כיוון פסנתרים - טיונר או אוזן?